Genel Bilgi
Filtrasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
Filtreleme, içinden yalnızca istenilen maddenin geçebileceği bir ortam ekleyerek istenilen katı, sıvı ve gazları ayıran çeşitli mekanik, fiziksel veya biyolojik işlemlerden herhangi biridir. Geçen maddenin filtratı da denir. Bu şekilde istenilmeyen veya zararlı maddeler elenerek döngünün sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanır.
Filtreleme hem doğada hem de mühendislik sistemlerinde gerçekleşir; biyolojik, jeolojik ve endüstriyel formlar var. Örneğin, hayvanlarda (insanlar da dahil), böbrek fizyolojisi filtrelemesi kandaki atıkları uzaklaştırması ve su arıtma, atık su arıtımı muamelesinde istenmeyen bileşenler yavaş kum filtrasyonunda olduğu gibi, filtre ortamında veya içinde yetiştirilen biyolojik bir filmle etkileşimi yoluyla uzaklaştırılır.
Sonuç olarak doğadan esinlenerek yapılan filtrasyon sistemleri için teknolojiden de destek alınarak hayatımızın bir çok alanlarında kullanılmaktadır.
Filtre Çeşitleri
Hava Filtrasyonu (Hava Filtreleri)
Nedir, ne işe Yarar?
İçten yanmalı motorların yakıt ve havaya ihtiyaçları vardır. Motorun yakıtı tepkimeye sokabilmesi ve istenilen enerjiye ulaşabilmesi için oksijen kullanmaktadır. Dış ortamdan gelen oksijenin yabancı maddelerden ayıklanarak temiz bir şekilde gelebilmesi hava filtreleri ile sağlanmaktadır. Temel olarak hava filtresi de bu temizleme işlemini gerçekleştirir ve motora partikül ya da başka zararlı maddelerin ulaşmasını engeller. Böylece araba hava filtresi sayesinde motor içerisine partikül girişi yaşanmaz ve aracın sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanır.
Sonuç olarak hava filtresi ile temizlenen motor istenen şekilde çalışır ve güç kaybı yaşanmaz, araç vadettiği beygir gücü ve torku üretebilir. Ayrıca araç ideal şekilde hareket edebildiği için fazladan gaza basılması gerekmez ve yakıt tüketimi standart düzeyde seyreder.
Kabin/Polen Filtrasyonu (Kabin/Polen Filtresi)
Nedir, ne işe Yarar?
Yerleşim merkezlerinde atmosferdeki havada çok miktarda toz, polen, is ve diğer kirletici partiküllerle birlikte sağlığa zararlı birçok gaz molekülü bulunmaktadır. İş makineleri veya sanayi araçlarının çalışma ortamları bu maddelerin daha fazla olduğu alanlardır.
Polen filtresi diye adlandırılan kabin filtresi klima sistemi olan araçlarda, dışarıdan gelen havanın aracın içine ulaşmadan önce arınmasını sağlar. Böylece dışarıdan gelen hava size ulaşmadan önce toz ve topraktan arınmış olur. Siz de aracınızın içinde ferah ve temiz bir havanın keyfini çıkarmış olursunuz. Araç kliması için gerekli olan bu parçanın bakımı ve temizliği de bu sebeple önemlidir.
Yakıt Filtrasyonu (Yakıt Filtresi)
Nedir, ne işe Yarar?
Alınan yakıt içerisinde olan, yakıt alınırken depo içerisine giren, depo içerisinde aşınmalardan oluşan veya basınç farkından oluşan motora giden yakıtı temizlemek gerekmektedir. Yakıtı temizlemek için kullanılan filtre elemanına yakıt filtresi denilmektedir. Yakıt Filtresi aracın motoruna giden akaryakıtı temizlemek için kullanılır ve böylece temiz yakıt ile motor çalışma standardına ulaşılmış olunur.
Yağ Filtrasyonu (Yağ filtresi)
Nedir, ne işe Yarar?
Araç motorlarının aşınmadan çalışabilmesi için hareketli parçaların kaygan olması ve birbirlerine sürtünmenin en aza indirgenmesi gerekmektedir. Aşınmayı engellemek için motor yağları kullanılmaktadır. Motor içinde zamanla oluşabilecek deformasyonlar ve kullanılan yakıtın içindeki kimyasal maddelerin yanması sonucu oluşan kurumun motor yağına karışmasıyla motor yağı kirlenir. Yağ filtresi de motorda kullanılan yağın içindeki yabancı maddeleri temizleyerek yağ pompası ile devirdaim eden motor yağını süzerek tekrar motora temizlenmiş yağ göndermesini sağlamaktır. Bu sebepten motor yağ filtresi motorunuzun ömrü ve sağlığı için stratejik önem taşımaktadır.
Hidrolik Filtrasyonu (Hidrolik Filtresi)
Nedir, ne işe Yarar?
Hidrolik sistem, tipik olarak makinelerde kullanılan vanalar, hortumlar, bileşenler ve borulardan oluşur. Bu sistemler çok çeşitli ve karmaşık olabilir, ancak her zaman basınç altında sıkıştırılamaz bir sıvı kullanma prensibi altında çalışır.
Hidrolik sistemler, genellikle muazzam ağırlıkları kaldırmak, direksiyon ekipmanlarına / araçlara yardımcı olmak ve büyük kuvvetlerin gerekli olduğu diğer çeşitli uygulamaları yapmak için kullanılan yüksek miktarda odaklanmış enerji üretebilir.